Köptips

Nordiska Typ2-klubbens köptips för dig som funderar på att införskaffa en folkabuss.

Att tänka på före köp

Du har bestämt dig för att bli folkabussägare. Vanliga husbilar i all ära men du vill sälla dig till samma charmiga och coola familj som lillasyskonet bubblan. Semesterplanerna i hamn, sovplats ordnat… Ja, för dig som insett folkabussens storhet finns inget annat alternativ. Du har turen att bo i Norden med förhållandevis stort utbud och låga priser. Så fördelaktigt att fler och fler utländska uppköpare vänder sig hit, framförallt till Sverige. Detta ska inte behöva hindra dina planer, men som med alla långsiktiga beslut, är det förarbetet som till stor del avgör om köpet blir succé eller flopp.

Ditt fordon ska bära dig mil efter mil i alla väderstreck, i jakt på nya stränder, vyer och upplevelser. Dina få och efterlängtade semesterdagar hänger på att allt står rätt till med din buss. Och risken finns att du på semesterns första dag fastnar bara några få mil från din avreseort med skuren motor eller någon annan katastrof. För att, om möjligt, minska denna risk samlar vi här erfarenheter från köpare och ägare.

Ta tid på dig

För att göra ett bra köp behöver du tid. Många vill köpa buss på våren och försommaren när semestern närmar sig. Lika många vill sälja på hösten. Tänker man på det, så är det självklart att man gör köpet på hösten/vintern. Då finns fler objekt och mindre tryck på dessa, vilket ger dig tid att utvärdera mer utan att en massa andra intressenter flåsar i nacken. Samtidigt, är man det minsta otålig är det ju inte svårt att tänka sig in i plågan över ha hittat drömbussen och ha 7-8 månader kvar till premiärturen…

Köpa renoveringsobjekt eller renoverat?

Generellt är det billigare att köpa en renoverad buss än att renovera själv eller låta någon göra jobbet. Att renovera själv är ett intresse som tar mycket tid. För en måttligt mek-intresserad torde köp av renoverad/välskött buss av seriös entusiast via marknad på lokal VW-klubb vara det bästa.

Meka själv eller verkstad?

Alla bilar, och i synnerhet äldre, går sönder och kostnader för verkstad och reservdelar är något man måste vara beredd på. Det finns bra rutiner för att förlänga livslängden samt sänka reparationskostnaderna. T ex att göra en genomgång av bussen i början av varje säsong samt var 500:e mil. Oljebyte, justering av tändning, ventilspel, byte av tändstift samt kontroll av kompression står högt upp på listan. Priset för detta kan på verkstad gå på 1000-3000 kr om inga allvarligare fel hittas. Själv räknar jag, kanske aningen pessimistiskt, i genomsnitt med 5000-7000 kr per år för underhåll. Detta exklusive bensin, olja, blytillsatser samt mindre nödvändiga skönhets fixningar. Som sagt, något år räcker det med rutinkollen för någon tusenlapp, men ställ detta mot t ex däckbyte (2000-4000 kr) eller i värsta fall en motorrenovering för 10000-20000 kr.

Vilken modell?

Folkabussen har gjorts i många varianter och utföranden, och kärt barn har många namn: Kleinbus, Samba, Bulli, Transporter, Lyxbuss e t c. Volkswagens egna övergripande namn för bussarna är Transporter varför förkortningen T 1, T 2 o s v förekommer, ej att förväxla med typ 1, 2 o s v.

  • T1, Split Screen (delad framruta, 1949-1967) – Denna modell har en egen, mycket speciell air omkring sig och är den mest eftertraktade för de invigda. Priset för denna modell i toppskick kan dock röra sig upp emot sexsiffriga belopp.
  • T2, Bay Window (1968-1979) – Är fortfarande relativt lätt att få tag på i riktigt bra skick för under 20000 kr. Chansen att fynda betydligt billigare är mycket större än med Split screens.
  • T3, Vanagon (1980-1990) – 1980 introducerades denna nya lite fyrkantigare modell som används flitigt av både campare och hantverkarfirmor.
  • T4, Eurovan (1991-2002)
  • T5, Eurovan (2003- )

Alla modellerna finns i olika utföranden gällande fönster, pickup, pickup med dubbelkupé o s v. Andra varianter är soltak och höjbara tak, t ex Westfalia.

Original eller ombyggd?

Om detta är av betydelse för dig så har du sällat dig till en alldeles egen skara bland VW-fantasterna. Originalbilar har t o m en egen tävlingsklass på utställningarna. För att ha koll på alla detaljer för olika årsmodeller krävs mycket kunskap. Det är enda sättet att försäkra sig om att bussen är vad säljaren påstår. Du kan naturligtvis få hjälp av någon kunnig, och såna här frågor är vanliga på VW-forum som här på Typ2-klubben. Som du kanske redan har anat så får man betala lite mer för dessa bilar.

Övriga förberedelser

Med en buss kan man vara extra sårbar för inbrott. Inte bara för att du kanske inte kommer ha larm. Utan även för att ett inbrott med eventuell skada som följd kan spoliera semester- och utflyktsplaner eftersom nya delar kan ta tid att få. Fundera därför redan nu på hur du ska göra med garage.

Vilken sorts garage du har avgör om du kan välja den förmånliga veteranbilsförsäkringen som säljs av Motorhistoriska riksförbundet. Veteranbilsförsäkring eller ej, gör redan nu en efterforskning om priser hos olika försäkringsbolag. En del behandlar VW-bussar som vanliga personbilar och har på så sätt lägre premier än andra.