Första intrycket

Säljaren

Du har just träffat säljaren och sett bussen för första gången. Stämningen i det här läget beror till 99% på vilken kemi som uppstår mellan dig och säljaren, samt naturligtvis på hur bussen ser ut! Så hur verkar han/hon? En säljare i desperat behov av pengar avslöjar sig snart, förutsatt att du inte är ännu mer stressad, så försök att ta det lugnt. Å andra sidan händer det att knäppskallar till säljare inte alls vill sälja sin bil. Han vill bara att du ska komma och kolla på hans superfina buss och får någon konstig kick av att du vill ha den, typ: ”alltså sen vi pratades vid så har jag blivit lite osäker på om jag verkligen behöver sälja bussen” etc etc.

Det finns oerhört många säljarknep, alldeles för många för att avhandlas här, och dom riktigt duktiga säljarna känner dessutom snabbt in vilken bog man ska lägga sig på. Ett vanligt knep är att verka ha mer separationssorg för bussen än vad som egentligen är fallet. Du kanske blir visad bilder från folka-träffar eller från semesterturer vilket kan vara ett effektivt sätt att övertyga dig om hur underbart du kommer att få med just den här bussen. Betänk att den ju står alldeles utanför och dess skick bör tala för sig själv.

Ett sätt att stressa fram ett köp samt hålla priset uppe är att tala om hur många som ringt och varit väldigt intresserade, ”men eftersom du ringde först har jag lovat att du skulle få en dag på dig innan jag släpper fram dom andra”.

Det är förstås omöjligt att veta med säkerhet när man blir manipulerad, för händer det så märker man det ju inte. Men vet du med dig att du är lite godtrogen så bör du ta med dig någon. Det gör det också svårare för säljaren att få kontroll över situationen då ni kan gå runt bilen och titta lite som ni vill. Är din medhjälpare dessutom van vid bilar så förstår en lurig säljare snart att det inte går att dra vilken vals som helst.

Att ha tillgång till ett pokerfejs är bra, men inte så lätt för alla. Kom bara ihåg att detta inte är stunden för eventuellt jubel. Spara det till första hemresan i din nya buss!

Avslutningsvis så håller vi tummarna för att din säljare ska vara en seriös VW-entusiast som har helt vettiga anledningar att sälja sin buss. Förhoppningsvis är han också mån om att delge allt han vet om skicket och annat som rör bussen. Det önskade priset motiveras av skicket och eventuella reparationer som gjorts nyligen, vilka kan konfirmeras med kvitton. Du känner ett förtroende för honom och blir inte heller skärrad när det börjar talas om att du inte får någon garanti, utan köper bussen i ”befintligt skick” (se kapitlet ekonomi/kvitto/garanti).

Första titten

En folkabuss består av tusentals delar och det är i princip omöjligt, även för den mest nitiska, att ha full koll på hur det står till med varje detalj. Här följer en checklista på vad du kan börja med att kontrollera vid en första genomgång.

  • Hur är lacken och finishen? Titta efter fläckar, ojämnheter, bucklor i karossen och sprickor i glasrutor och strålkastarglas.
  • Är någon eller flera delar av karossen/dörrar synligt bytta till del i annan färg?
  • Finns spår efter krockskada?
  • Rost under dörrarna eller längs karossens nedre kanter?
  • Öppnas dörrarna utan motstånd eller oljud?
  • Fungerar låsen till dörrar och baklucka?
  • Testa fönstervevarna.
  • Kolla gummilister och tätlister runt fönster och dörrar. Torra/spruckna gummilister läcker.
  • Verkar däcken ok? Mönsterdjup mindre än 1,6 mm är olagligt, minst 3mm är att rekommendera.
  • Verkar reservhjulet ok?
  • Öppna motorluckan och ta en första titt. Verkar det ok?
  • Kolla efter oljedroppar på marken under motorn.
  • Fungerar värmen/eberspächer (bensinvärmare)?
  • Testa innerbelysning.
  • Inuti bussen, kolla klädsel, inredning, golv, mattor, tak, paneler och alla synliga ytor samt lukt(!).
  • Finns fungerande radio/stereo? – En detalj som annars kostar några tusenlappar.

Ett tips är att se till att, åtminstone en stund, få kika på bussen lite i fred. Det ger dig ro att gå igenom dina punkter lugnt och metodiskt.

Kan du få ett ärligt svar på hur bussen förvarats?
En camper används vanligen högst under 4-5 månader om året, och i bästa fall har den stått i garage resten av året. Men det kan ju ha funnits en tidigare ägare som använt den hårdare, och här har du hjälp av eventuell dokumentation om tidigare ägare samt hur många mil den gått.

Slutligen kan nämnas att ”originalaren” under dessa inspektioner även uppmärksammar om bussen är komplett och försedd med rätt delar för årsmodellen?