Efter köp

Efter att alla papper är påskrivna och betalningen är klar börjar du känna dig trött på att hänga i säljarens kök, och du vill starta den nya vagnen och resa hem. I bästa fall har du ett nyborstat garage som väntar på den. Trots allt kikande tidigare kommer nu alla fel man inte märkt framkrypande ur sina hålor… Så, undersök bilen ännu mer noggrant och planera allt som behöver åtgärdas, utöver det som nämnts tidigare:

  • Gummilister och diverse gummiploppar – Komplett byte kan bli dyrt. Silikonbehandling regelbundet förlänger livet på gummilister.
  • Kolla alla varningslampor på instrumentpanelen
  • Gällande Eberspächer: En del varnar för att använda denna p.g.a.. brandrisk. Resultatet skulle kunna bli ödesdigert eftersom denna värmare drivs av bensin… Du kan låta göra en funktionstest hos erfaren VW-verkstad.

Köpa reservdelar

Typ 2 klubbens sponsorer är en utmärkt startpunkt. Där hittar du firmor som specialiserat sig på VW och de är oftast mycket kunniga. Att importera själv kan bli billigare och om du håller dig till EU länder så du slipper tull och moms. Nackdelar är kostnader och annat strul vid eventuell reklamation.

Observera att ”originaldelar” från VW inte alltid är bättre. VW köper numera in många delar i “piratutförande” och säljer dem som original trots att dom är tillverkade i Sydamerika eller Taiwan istället för Tyskland.

Olja

Denna detalj kan anses något uttjatad och det är just för att oljan är så viktig för motorns hälsa. Viktigast är att byta olja cirka var 500:e mil. Detta gäller framförallt luftkylda motorer. Sen ska man bestämma sig för oljetyp: Mineralolja, syntetolja eller halvsyntetisk som är en mix av de två första sorterna. Skulle man starta ett eget forum för denna fråga skulle den garanterat kunna pågå för evigt. Och noviser skulle knappast bli hjälpta av läsningen. Själv har jag haft mer ingående diskussioner med tre bilmekaniker i frågan. En förespråkade mineralolja, en sa att det inte spelade någon roll så länge man inte blandade för mycket och den tredje förordade bestämt helsyntetisk olja (närmare bestämt Shells märke ”Helix”) efter sina erfarenheter som racerförare med luftkylda folkor.

Körstil

Växelspaken i en äldre buss bör skötas lite lugnare än vanliga bilar eftersom vägen från växelspaken till kopplingen bak är lite längre och går via en del stag och vajrar. Du hittar snart den vänliga men bestämda känslan.
För övrigt bör du beakta lämpligt varvtal, lämpligheten av eventuell varmkörning, choke m m för just din buss.

En kort självrannsakan… Hur har du det med avståndet till framförvarande?.. Detta är fel plats för dömande av trafikens vanligaste dödssynd, men eftersom det handlar om vår kära folkabuss här finns det några saker värda att nämnas:

  • Gamla folkabussar har inte krockkudde…
  • Plåten framför dina ben skyddar inte ett skvatt vid en krock. Ur denna synvinkel kunde du lika gärna ha benen hängande framför fronten.
  • Folkabussar har ofta gamla slitna bromsar och definitivt ingen ABS.
  • VW bussen är bakhjulsdriven och tyngdpunkten ligger långt bak p.g.a. motorns placering. Leta upp gamla körkortsboken och kolla upp vad du bör tänka på, inte minst vid halt väglag

Övrigt

Mycket hjälp och stöd finns att hämta den vägen. Bli medlem

Skaffa en reparationshandbok eller service handbok. Även den speciella ”How to keep your Volkswagen alive” kan varmt rekommenderas.

Leta upp en bra VW-verkstad i din trakt. Om du är okunnig – fråga efter tips via klubbar, på nätet etc. Du kan behöva pröva några ställen innan du hittar en bra kontakt för just dig. Ta ingen skit eller stöddighet från någon som du betalar!

Till sist

Lycka till med din folkabuss! Ut och cruisa!!!