Drivlina och bromsar

I kapitlet första intrycket finns en snabbtitt i motorrummet med på checklistan. Och där är vi nu, så hur ser det ut?

Titta efter oljerester och skräp i hörnor och vrår. Känn dig fram i skrymslena med händer och en bit papper. Inspektera kablar. Titta under motorn och se om den läcker olja någonstans. Oljeläcka kan också komma från växellådan vilken sitter precis framför motorn, kika även på detta underifrån. Notera också om den svarta motorrumspackningen (gummi) som ska löpa runt karossens öppning runt motorn, är på plats. Den ska täppa igen mot damm och smuts utifrån.

Kom ihåg att skräp och smuts i motorrummet är den vanligaste orsaken till motorbränder, vilka inte bara ödelägger våra ögonstenar utan även riskerar liv.

Smuts- och oljeindränkt motor är tecken på vanskötsel, men behöver inte nödvändigtvis vara allvarligt. I bästa fall kan det ge dig ett bra förhandlingsläge och bara kräva en motor- och motorrumstvätt samt några smärre justeringar för att göra motorn välmående och representativ.

Övrig inspektion

  • Ta tag i remskivan och ryck fram och tillbaka. Glapp kan tyda på slitet lager i vevaxeln.
  • Kika och känn på slangar och kablar. Dom kan vara gamla och torra vilket kan leda till sprickor. Gäller också motorrumspackningen.

Hur gammal är motorn?

En luftkyld VW-motor kan hålla i princip hur länge som helst om den sköts med kärlek. Mellan tummen och pekfingret talas det ändå om livslängder av ca 25-30 000 mil för en motor som skötts bra. Därför är det bra att ta reda på om motorn är original och hur många mil den gått. Motorn i min buss hade genomgått en totalrenovering i början av 90-talet, och tillsammans med besiktningspapper kunde jag göra en hyfsad bedömning av läget. Förutom originalaspekten är det generellt en fördel om motorn är bytt eftersom den då förmodligen är nyare och mindre sliten.

För att ta reda på vad det är för motor som sitter i, eller kontrollera säljarens uppgifter så finns det två saker att ta reda på: Motorstorlek och motor-kod. Vilka motorstorlekar som gäller för olika årsmodeller hittar du på Typ2-klubbens hemsida under Arkiv/modellguide. För att kunna gå riktigt till botten med saken kan du kika på denna länk (http://www.type2.com/m-codes/). Där hittar du allt om motorkoder och var dessa sitter på motorn.

Trimmade motorer

Om motorn är trimmad kan det vara tryggt att veta att jobbet gjorts av proffs, vilket ett kvitto med beskrivning av utfört arbete kan visa. Här borde det vara extra angeläget att få med sig en erfaren bilkännare för att bedöma saken.

Olja & oljeläckage

Alla VW-motorer läcker olja, men mer än 1-3 droppar 5-10 minuter efter provkörningen, kan vara tecken på att något inte är som det ska. Ett av de vanligare allvarligare felen är trasig oljekylare. Denna sitter så till att motorn måste tas ur bilen för byte. Detta var en detalj. Oljan smörjer i princip hela motorn, så källan – eller vanligtvis källorna – till eventuellt läckage kan finnas var som helst.

Vilken olja har använts? – Ännu en fråga där du kan känna av den tidigare ägarens seriositet. Enligt en del teorier kan ständig blandning av oljetyper förstöra motorn. Mer om valet av oljetyp finns i kapitlet efter köp.